Nemaš pojma. Pređi preko toga

Nemaš pojma. Preboli to.

Život nije med i mleko. Ponekad, da bi dobili nešto bolje, uglavnom prvo morate da se žrtvujete i pređete preko mnogo loših stvari. Ako ne možete sebi da priznate da ste loši u nečemu, velike su šanse da će vas to odvraćati od napretka.

Ponos, ego, strah od odbijanja, zovite to kako god želite. Rezultat je uvek isti. Deo vas voli vaše trenutno stanje, vaš život. To nije način života koji vas plaši i koji vam je nepoznat. Vas plaši činjenica da ako želite da krenete dalje, morate da zasučete rukave i isprljate ruke.

 

Primer kada ‘nemaš pojma’ momenat napreduje

Lagao bih kada bih rekao da su “nemaš pojma” momenti retkost. Napustiti stvari koje već imate je presudan deo napredaka. Ovde je samo par primera kako “nemaš pojma” momenat može da vas vuče nazad.

 Posao koji vas ne ispunjava

Želite da pokrenete biznis, ali ne znate ništa o tome. Jedino ste prilično sigurni, da plata posla koji želite, ne može da se poredi sa onom koju sada zarađujete. Vaš posao je ležeran, ali vas ne tera da iskačete svako jutro iz kreveta. Vaš izbor je da se suočite sa neizbežnim “nemaš pojma” momentom, zanemarite ponos i otpočnete biznis. Ili da se vratite poslu koji će vas u svoje vreme ugušiti.

Dosadna veza

Zajedno ste već mesecima, ali strasti više nema. Niste bili ni sa kim već neko vreme i zabrinuti ste da ne možete da nađete nekog boljeg. Vaš izbor je da se držite nekog, ko nije pravi za vas ili da priznate sebi da ste loši u vezama, i da se suočite sa tim.

Telo van forme

Prošle su godine od kada niste bili u teretani. Sada želite da se vratite u formu, ali to znači da morate da se suočite sa danima mladalačkih sposobnosti. Vaš izbor je da priznate da ste loši u vežbanju, da se borite sa osnovama fitnesa i sa snagom volje kao oni što su uspeli, ili da nastavite da vodite nezdrav način života.

 

Primeri “nemaš pojma” momenata koji postaju odlučujući i brojni.

Ja sam, lično, imao mnogo “nemaš pojma” momenata u životu. Kao stidljiv, introvertan klinac, bilo je potrebno da progutam ponos, mnoštvo puta, i priznam sebi da moram da naručim mnogo o komunikaciji i o druženju. Počeo sam na samom dnu i suočio sam se sa mnogo neuspeha. Sada imam stotine prijatelja i računam to kao ličnu snagu.

Kada sam počeo ovaj blog, imao sam samo 17 godina i bio sam nov u pisanju, blogovanju i jedva stručnjak. Morao sam da se suočim sa “nemaš pojma” momentom i da radim naporno da bih uspeo. Posmatrajući mesečnu neposećenost mog bloga, bio je samo deo razrešavanja sa samim sobom sa kojim sam morao da se suočim (dovelo je do suočavanja sa samim sobom.)

Kako izgurati prošle “nemaš pojma” momente

Niko ne želi da bude loš u nečemu, niti da nazaduje. Niko ne želi da napusti udobnu zonu u kojoj je veoma dobar, za onu u kojoj se ne oseća dobro. Ali čak nekada i to mora da se desi.

Ovde je par ideja koje smatram korisnim, da izađete iz “nemaš pojma” momenta do konačnog “odličan sam” momenta.

Prekinite poricati – Najteži korak je priznati da imate problem, da neka oblast vašeg života nije dobra kao što želite da bude. Ili se suočiti sa istinom da trenutni pravac, komforan, vas ne vodi nigde.

Suočite se sa bolom – Ne borite se. Ako se osećate loše, otkrijte zašto se tako osećate. Nemojte da ublažujete vaša depresiju ili nezadovoljstvo lošim oblastima u vašem životu. Napišite negde svoje misli i osećanja. Slobodno priznajte da nemate pojma. To će zameniti hroničan bol za akutan.

Počnite sa dna – Zanemarite svoj ponos i počnite sa dna. Ako otkaz na dosadnom poslu i manja plata mogu da vas dovedu do vaših snova, možda treba da je prihvatite. Raskidanje veze možda znači da treba da zapnete u svom ljubavnom životu.

Pronađite utočište – Nađite nešto zbog čega se osećate vrednim. Nađite neko trajno utočište, tako da vaše samopoštovanje neće nestati kod prvog “nemaš pojma” momenta. To može biti porodica, verovanja, znanje, bliski prijatelji, umeća ili čak i sadašnjost.

Niste zapravo toliko loši

“Nemaš pojma” momenti su donekle iluzija. Bolni kao što jesu, jednom kada ih prebolite, čudićete se zašto to niste ranije uradili. Iako se može pojaviti kao pad u kvalitetu života, često bude obrnuto. Osvrnimo se na prošlost, “nemaš pojma” momenat je sada kraći nego kada se prvi put pojavio.

Tekst preuzet i preveden sa http://www.scotthyoung.com/blog/2007/08/13/you-suck-get-over-it/

Advertisements

2 Responses to “Nemaš pojma. Pređi preko toga”

  1. ivana milosavljevic Says:

    “Ako ne možete sebi da priznate da ste loši u nečemu, velike su šanse da će vas to odvraćati od napretka.”

    Ja bih samo napravila razliku izmedju bica i ponasanja. Ako kazemo da smo generalno losi u necemu (bice), nerealno je ocekivati napredak. Ali ako kazemo da u nekoj oblasti pravimo greske (ponasanje), to je vec druga stvar. Promenimo obrazac ponasanja, pogresne postupke zamenimo ispravnim i eto promene, eto napretka 🙂

    Brano za izbor teksta, hvala za prevod 🙂

  2. Demijana Kovak Says:

    Talenat (pretpostavljam da na to misliš kad kažeš biće) se može nadomestiti radom tj. vežbom (što bi se odnosilo na ponašanje).


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: