Nije kao što mislite

Mlada prijateljica, zvaćemo je Džun, je skoro odustala od srednje škole pre tri godine. Tokom poslednje godine, broj izostanaka joj je bio isti kao broj časova na kojima je bila. Njen prosek se stropoštao. Bila je spremna da odustane.

Neuspeh je bio srž ovog propadanja. Džun se mučila sa matematikom i naučnim predmetima, a svaki nepoloženi test je primila kao ličnu osobinu: bila je promašaj.

Kako se ovaj mit uvukao u mozak, počela je da izbegava sve što ima veze sa školom. Učenje ju je podsećalo da je neuspešna. Domaći zadatak ju je podsećao da je glupa. Prosta vožnja do školskog parkinga je dovodilo do nervoze.

Onda se nešto promenilo. Nije to bio jedini razlog za preokret, ali Džun je shvatila da loš odgovor na testu ne znači da je loša osoba. To je značilo samo – loš odgovor. Pogešan broj, pogrešan zaokružen odgovor.

Da je više učila, znala bi tačan odgovor. Neuspeh nije bio stalan deo njenog karaktera. Mogla je da se promeni.

Ova ideja je promenila sve u razmišljanju. Džun je opet počela da uči. Loše urađeni testovi je nisu obeshrabrivali, čak je počela i da traži uzroke zašto sve nije ispalo dobro. Nije se više osećala kao promašaj.

Džun je sada ostalo još dve godine da diplomira na učiteljskom fakultetu. Uveren sam da se to nikada ne bi dogodilo, da nije shvatila da loše urađen test, ne znači da je loša osoba. To isto važi i za vas.

Kada loše uradite test, ili ispit, ne prihavatjte neuspeh lično. To je nešto što ste uradili, ne to što jeste. Učenjem i postavljanjem pitanja možete savladati mučne delove, položiti teške ispite i dići se na noge posle bilo koje nedaće.

 

Tekst preuzet i preveden sa http://www.motivation123.com/student-motivation-articles-03.html

Advertisements

One Response to “Nije kao što mislite”

  1. Раде Says:

    Управо тако 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: