Top 10 lekcija Brus Lija

Sigurno znate za Brus Lija, borca i filmsku zvezdu. Ali, da li znate za filozofa Brus Lija, komičara ili majstora ličnog razvoja? Brus je bio jedna od mojih prvih inspiracija. Stalno je gurao moj um i telo ka novim visinama i njegova fizička moć je inspirisala i utcala na bodibildere, kao i na ljude koji su se bavili borilačkim sportovima. Brus Li je zaista postao uzor, šta znači biti najbolji što možete. Brus je uvek bio za to da uradite najviše što možete, traganjem za pravim znanjem i primenjivanjem onoga što znate. Ako ste ga videli u filmovima ili znate neke od njegovih citata, onda znate tačno na šta mislim. U ovom postu, podeliću moje lekcije koje sam dobio od Brus Lija.

Mojih top 10 lekcija od Brus Lija

Budite najbolji što možete

Nije bitno ići tuđim stopama ili pokušavati da budete kao neko drugi. Bitno je oslobodite svoju najbolju verziju sebe. Prema Brusu, “Uvek budi svoj, izrazi se, imaj veru u sebe, nemoj tražiti uspešne ljude i oponašati ih.”

Primite što je korisno

Ne radi se o tome da slepo prihvatite šeme i vežbe. Bitno je da uzmete najbolje od najboljeg i prilagodite ga sebi. Tako i da odbacite ono što ne funkcioniše. Brus je pozajmio ideje i tehnike od svih i svake veštine u nemilosrdnoj potrazi za najboljim od najboljih. Prema Brusu, “Primite što je korisno, odbacite šta nije i dodajte ono što je jedinstveno vaše.”

Imajte otvoren um

Morate biti voljni da odbacite ono što već znate i da imate smelosti da istražujete nove puteve. Ako vam je šolja već puna, ne možete naučiti nove stvari. Prema Brusu, “Prvo isprazni svoju šolju.”

Ciljajte izvan svojih ciljeva

Ciljajte izvan svojih ciljeva, pa ako ne uspete, pašćete u uspehu. Brus Li je bio uspešna po svom udarcu od 2 santimetra, ali u stvarnosti, on je ciljao na manje od toga. Prema Brusu, “Ne bojite se neuspeha. Nije neuspeh, već su niski ciljevi, zločin. U velikim pokušajevima je slavno čak i neuspeti.”

Budite fleksibilni

Budite fleksibilni u svom pristupu. Učite od svih i svačega i nemojte se zatvoriti u nekom određenom stilu. Prema Brusu, “Izložite se raznovrsnim stanjima i učite.”

Skoncentrišite se na razvoj

Idite preko svojih granica. Prema Brusu, “Ne postoje granice. Postoje samo plato, i ne smete ostati na njima, morate ići i iznad njih.”

Spoznajte sebe

Vaše slepe tačke i neznanje vam mogu biti najveće slabosti. Prema Brusu, “Na kraju, svo znanje je prosto znanje o sebi.”

Savladajte svoj um i telo

Nije dovoljno biti pametan. Nije dovoljno samo budete vešti sa svojim telom. Vaše telo i um su povezani. Vaše telo vam pomaže da ostvarite ono što mislite ili sanjate. Prema Brusu, “Kako misliš, takav ćeš i postati.”

Primeni šta znaš

Život nije samo u posmatranju sa strane. Koristi šta znaš i iskoristi svoje znanje u praksi. Iskušite sebe. Prema Brusu, “Znanje nije dovoljno, moramo delati. Želeti nije dovoljno, moramo primeniti.”

Učinite da se stvari dogode

Kada nema talasa, napravite jedan. Prema Brusu, “Dođavola sa okolnostima, ja stvaram prilike.”

Zaista mislim da se sve svodi na to da morate iskoristiti najviše od svojih potencijala, uključujući um i telo, ići preko granica i koračati putem stalnog učenja i razvoja.

Brus Lijevi fizički uspesi

Iako ne znamo da li su oni istiniti, znamo da ne možeš izgledati kao Brus Li bez vežbanja. Tako se razvio planom i prevazilazeći svoja fiziče granice.

Ovo su neka od uspeha koji se pripisuju Brus Liju da ih je izveo na raznim demonstracijama, prijateljima, saradnicima i na intervjuima:

Brus je uradio sklek na jednoj ruci samo na palcu i kažiprstu.

Brus je uradio 50 zgibova na jednoj ruci.

Brus je nogom pocepao džak težak 68kg trenirajući sa Džejms Koburnom.

Brus je mogao da šutne nogom džak ka plafonu, težak 100 kg.

Brus je mogao da uzme novčić sa dlana osobe pre nego što ona zatvori pesnicu, i da ostavi drugi umesto njega.

Brzina udarca rukom Brus Lija je bila 500-ti deo sekunde.

Tekst preuzet i preveden sa http://sourcesofinsight.com/lessons-learned-from-bruce-lee/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: