Mit motivacije

Šta ste zaista sposobni da ostvarite? Šta realno očekujete od vašeg života i šta se graniči sa čistim ludilom? Da li postoji granica ka kojoj stremite?

Jednostavan odgovor na ova pitanja je da ste sposobni da ostvarite sve što naumite; ako možete da ga zamislite, onda je realno očekivati to; možete ciljati visoko koliko god želite.

Nebo nikad nije bila granica

Svi smo verovatno čuli “mudru” izreku : “nebo je granica”. Na prvi pogled, ima mudrosti u njoj. Međutim, ona upućuje na to da ljudski potencijal ima ograničenje, a u stvari je neograničen. Ispitajmo šta je zaista potencijal ljudskog bića.

Prvo, objasnimo šta znači potencijal. Potencijal je sve što možete biti, ali niste još postigli. To je sve što možete postići, ali još uvek niste. To je neotkirvena ili skrivena mogućnost.

To znači da je mogućnost da postanete i uradite nešto već tu. Samo još uvek nije izašla na površinu i iskorišćena.

Zamislite oplođenu jajnu ćeliju, zigot. Ta jedna ćelija ima mogućnost da stvori svaki deo ljudskog tela. Sve, od vašeg mozga do nokta, može nastati iz te jedne ćelije. Ona ima neograničen potencijal.

 
Vaš potencijal je neograničen

Slično, ljudski um ima neograničen potencijal. Ima beskrajnu mogućnost da stvara. Čovek je na zemlji stotinama hiljada godina, a još uvek dolazimo do novih otkrića i stvaramo nove stvari svakog dana. Ne možemo da iscrpimo stvaralačku moć naših umova.

Kako naš mozak radi, još uvek je, za veći njegov deo, misterija čak i za modernu nauku. Međutim, čak i ako ne razumemo kako funkcioniše, ne možemo da zanemarimo njegovu moć.

Imate moć u sebi

Vaš najveći posed je vaš um. Odgovor na pitanje “šta je realan cilj i šta je dostižno”, zavisi od vas. Ako vaš um može da prihvati da je nešto dostižno, pronaćiće način da dostigne to.

“Šta god ljudski um može da zamisli i veruje, može biti ostvareno.” Ovo su besmrtne reči Napoleon Hila, čoveka koji je zaista shvatio da “ne postoje ograničenja uma osim onih koje priznamo.”

Vaše mogućnosti su ograničene vašim mislima. Ono što je ograničenje jednoj osobi, druga to sa lakoćom obavi. Sve je u sklopu svesti.

Vaš potencijal kao ljudskog bića, je neograničen. Imate u sebi sposobnost da postanete i postignete šta god poželite. Sada kada ste shvatili da je vaš potencijal beskrajan, vaš sledeći izazov je da odgovorite na pitanje : šta želite od života?

Razmislite o mogućnostima

Pre nego što krenete da se češate po glavi i tražite izgovore, dozvolite da vam pomognem malo. Ako novac, obrazovanje, društveni položaj i ostalo nisu smetnja, šta bi ste želeli od života? Ako su vam svo znanje i bogatstvo sveta na raspolaganju, šta bi ste želeli da budete i radite?

Čak i sa svim sredstvima na raspolaganju, velika je verovatnoća da bi ste se još mučili da odredite tri stvari za koje ste toliko zaluđeni, kojima bi ste posvetili svaki sat. U tome leži problem, nisu mogućnosti ograničene , vaše razmišljanje je!

Vaša vizija je ograničena vama. Problem je da ne znate šta želite biti. Nije vaša krivica, zaista, vaše obrazovanje je zabrljalo. Oduzelo vam je neograničeni potencijal i smanjila ga i oblikovala u malu titulu. Vi ste “medicinska sestra”, “računovođa” ili “vozač”.

Nije bitno koju ste titulu dobili, morate da je se oslobodite. Niste ono čime se bavite. Vidite sebe kao potpuno sposobno biće kao što jeste.

Razvijajte pravo razmišljanje

Za ovo je potrebno da pogledate duboko u sebe i istražite svoj način razmišljanja. Da li postoje stvari koje ste prihvatili samo zato što ih je neko drugi prihvatio? Da li ste prihvatili društvene standarde kao sopstvene?

Reč upozorenja: društvo uzdiže prosečnost. Prosečni ljudi ne vole kada je neko ispred njih. To samo ispoljava njihov nedostatak vizije i motivacije. Zato je prosečnost često prihvaćena i uspeh je gurnut u stranu. Biti prosečan je prihvatljivo.

Ako želite više, onda nešto nije u redu sa vama. Ako je nešto opšte prihvaćeno i svi to rade, verovatno je bolje za vas da ako hoćete nešto više, to ne radite. Želite da dobijete isto što i drugi dobijaju, radite isto što i drugi rade.

Nije teško da vidite rezultate drugih koje dobijaju iz onoga što oni čine. Dobra vest je da ne morate da radite to isto. Nađite svoj put. Iskoristite potencijal u sebi.

Izvucite svoj potencijal, kao što se nafta vadi iz zemlje. Nafta je bila tamo, čekala da se iskoristi. Ali ako nikog nije briga da je potraži i izvadi na površinu, ostaće tamo, nedostižna, ustajala i beskorisna.

Tako je i sa vašim potencijalom. Ako ne izazivate sebe da rastete preko svojih trenutnih okolnosti, samo ga trošite i niste samo beskorisni sebi, već i čovečanstvu.

Nemojte oduzeti ovoj zemlji tako veliki resurs kao što ste vi. Iskoristite svoj potencijal. Budite sve što možete biti tako da kada umrete, svaka kap vašeg bića bude iskorištena.

Merien Vilson je rekla: “Naši nadublji strah nije da smo nesposobni. Naš najdublji strah je da smo nemerljivo moćni. Najvišše nas plašši  našša svetlost, a ne tama. Upitamo se, ko sam ja da budem brilijantan, sjajan, talentovan and fabulozan? U stvari, ko ste vi da to ne budete?”

Vi ste sve što možete biti. Izađite i budite to.

Tekst preuzet i preveden sa http://www.motivation-for-dreamers.com/motivation-myth.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: