Alat za uspeh – odgovornost

Lično sam naučio i prhivatio taj pojam, odgovornost, skoro. Od tada sam postao bolji i napredujem svakog dana.

Svi mi imamo trenutno više uloga. U isto vreme ste sin/ćerka, otac/majka, baba/deda, učenik/student, dečko/devojka, komšija, zaposleni, građanin, deo tima, vlasnik automobila,bicikla, motora… Vidite poentu.

Pre par dana sam sreo druga i na standardno pitanje ”kako si?”, dobio je moj standardni odgovor ”ne žalim se.” Ono što je on rekao, me je navelo da napišem ovaj tekst:”ako bi tebi koji držiš Dnevnu Dozu Motivacije, bilo loše, šta mi da kažemo?”

Podsetio me je na svoju odgovornost, da ono što pričam i propovedam, da tako moram  i da se ponašam. Ako ne, onda sam prosto lažov.

Moraš biti odgovoran za ono što govoriš i radiš, bez obzira hteo da budeš uspešan ili ne.

Ne možeš biti dobar električar, odnosno da te drugi smatraju dobrim električarem, ako ti je kuća puna pokvarenih aparata. Ne možeš biti doktor, ako si u lošem zdravstvenom stanju. Ne možeš biti dobar nastavnik, ako ne možeš da preneseš naučeno.

Loše nam je, neuspešni smo jer nemamo osećaj odgovornosti. Loše ti je na poslu, jer ne daješ sve od sebe da obaviš posao valjano. Devojka/žena ti zvoca non stop, jer ne igraš dostojno ulogu dečka/muža. Deca te nerviraju i ne vole jer nisi otac/majka, već donosilac prihoda. Profesori te “mrze” jer svoje učeničke,studentske obaveze ne ispunjavaš kako zaista možeš i moraš.

Kada ste loši u nečemu, a pod time smatram da ga ne obavljate na najbolji način, neodgovorni, to se uglavnom odnosi i na druge sfere života.

Ne možete biti potpuno srećni i uspešni, ako u nekoj oblasti života niste odgovorni.

Uzmite samo jednu dnevnu ulogu, u kojoj ne dajete sve od sebe, gde niste odgovorni za svoja dela. Ako vam je u vezi loše, to će se odraziti na vaše prijatelje, roditelje, ali i na posao. Na poslu ćete biti manje efikasni, što može dovesti do manje plate ili otkaza. A onda će vam ta osoba sa kojom ste (bili) u vezi biti odgovorna za sve što vam se desilo.

Začarani krug.

Ljudi se međutim boje odgovornosti. Beže od nje.

Ne vole da drugi upiru prstom u njih i govore im da su oni zeznuli stvar na poslu, u školi, u vezi…

Ne vole da ih proglase krivim, jer znaju da je to bila njihova odgovornost, a oni je nisu ispunili.

Kada prihvatiš odgovornost, daćeš sve od sebe, jer ako ne uradiš to, znaš da si samo ti kriv, jer si mogao biti bolji, a nisi hteo. Ako ne uspeš, pored toga što si dao sve od sebe, niko nema prava da ti kaže nešto, niti ćeš teško primiti njihove reči, jer znaš da nije postojala nijedna stvar koju si mogao da uradiš, koja bi promenila ishod.

Ti si odgovoran za svoj život i sve što se u njemu dešava. Imaš izbor da budeš odgovoran za svoja dela, ili da druge optužuješ za loše rezultate. Odgovornost je postojana, uvek vas prati, a na vama je da li ćete je ispuniti ili ne.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: